寿司、鮨、鮓
[Sushi]
[Sushi]
Ordet sushi kommer från en böjning av adjektivet 酸い (sui) vilket betyder sur. En vanlig missuppfattning är att sushi är liktydigt med rå fisk, vilket inte stämmer, då rå fisk på japanska restauranger kallas sashimi.
- Nigirizushi (握り寿司)
- Nigirizushi består av ris som pressas till en oval boll i handen och som man sedan lägger en liten skiva eller bit av någon sorts fisk, skaldjur, grönsak eller ibland kött på. Oftast är pålägget rått, men vanligt är dock även inlagt, grillat, kokt, ångkokt eller kanske stekt som t.ex tamagoyaki, även kallat dashimaki, som är en typ av omelett, ibland smaksatt med fisk.
- Makizushi (巻き寿司)
- Makizushi består av strimlor av ovanstående pålägg inrullat i ris och oftast nori (torkade, eventuellt rostade blad gjorda av alger från släktet Porphyra), men ibland byter man ut norin mot t.ex. tunna ark av omelett, blancherade grönsaker och skuret i ca 2 centimeter tjocka runda skivor.
- Temakizushi (手巻き寿司)
- En variant på makizushi är temakizushi, vilket innebär att man ställer fram nori skuret i fyrkanter av lämlig storlek samt ris och diverse ingredienser och låter de ätande själva rulla sina makizushi för att på så sätt kunna välja hur mycket och av vilka ingredienser de vill sätta i sina rullar. Dessa rullar äts för hand.
- Jag älskar dom flesta olika sorterna, och testar gärna nya! Men det finns 3 stycken jag inte är direkt jätte förtjust i.. Tofu, råräka och bläckfisk. Inga bitar jag gärna betalar för.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar